Groepsworkshops straatfotografie

Fokko Muller is een zeer ervaren internationale straatfotograaf. Naast workshops geeft hij lezingen over straatfotografie, heeft hij het fotoboek - The Street - gepubliceerd en waren zijn foto's op meerdere plekken in de wereld te zien op exposities. Hij is officieel Olympus VisionairZoom.nl raadt hem aan als ervaren straatfotografiedocent. Hij is mede-auteur van het Praktijkboek Reisfotografie en eigenaar van straatfotografie.nl. Hij heeft een eigen blog en schrijft regelmatig over straatfotografie voor fotoclub.nl en straatfotografie.nl. Hij is een ervaren coach/mentor van straatfotografen.

Straatfotografie leer je door op straat te zijn met je camera. Zelfvertrouwen en durf krijg je door met de camera dichter bij de mensen te komen die je wilt fotograferen. Veel fotografen vinden dat spannend en de drempel die ze voelen lijkt soms onoverkomelijk. Dat is logisch en normaal, want straatfotografie is ook spannend. En dat maakt het juist zo leuk! 

Video: Nina Mulder

In de groepsworkshops van Fokko Muller krijg je een aantal praktijkopdrachten waardoor je kennis maakt met verschillende soorten straatfotografie en technieken. Je zult tijdens de workshop merken dat de drempel minder wordt. Sommige opdrachten zijn hier specifiek op gericht. Door op straat te fotograferen ontdek je dat de meeste mensen het óf niet merken óf het niet erg vinden om gefotografeerd te worden. Jouw eigen opstelling en werkwijze spelen hierin een belangrijke rol. Fokko Muller laat je zien wat een goede houding en werkwijze is op straat.

Straatfotografie gaat over kijken en zien. Een aantal opdrachten is er op gericht om meer op de omgeving te letten en die omgeving mee te nemen in je foto’s. Daarmee kun je jouw straatfoto’s interessanter maken en op een hoger peil brengen.

 

Je doet mee aan een groepsworkshop en toch zorgt Fokko Muller dat er tijdens de workshop voor iedere deelnemer gelegenheid is om specifieke wensen te bespreken of bepaalde dingen uit te proberen, zoals samen op iemand afstappen om een portret te maken. Fokko Muller heeft geen geheimen en deelt graag al zijn kennis op het gebied van straatfotografie.

De tijdens de workshop gemaakte foto’s kun je delen in een besloten Facebook groep.  Binnen deze Facebook groep kun je contact houden met andere deelnemers van de workshop.

Na afloop van de workshop ontvang je een ePaper met praktijkopdrachten en technieken. Dit document bevat tevens veel informatie over straatfotografie en verwijzingen naar interessante websites.


Je hebt de keuze uit 2 verschillende groepsworkshops:

 • Extensive - 2 dagdelen (8 uur): presentaties - veel praktijk - nabewerking - fotobespreking
 • Intensive - 1 dagdeel (4 uur): veel praktijk

Programma groepsworkshop "Extensive":

 • Ontvangst met koffie/thee buffet in zaal
 • Presentatie straatfotografie met o.a. de volgende onderwerpen:
  • Wat is straatfotografie
  • Hoe overwin ik mijn angst
  • Hoe fotografeer ik onopvallend op straat
  • Contact maken of niet
  • Leren kijken
  • Hoe maak ik een geposeerd straatportret
  • Hoe breng ik meer diepgang in mijn foto's
  • De beste camera voor straatfotografie
  • Camera-instellingen op straat
  • Regels in Nederland
 • Praktijkopdrachten op straat
 • Gezamenlijke lunch
 • Vervolg praktijkopdrachten op straat
 • Presentatie over editen en nabewerking van foto's
  • Hoe kies ik een foto
  • Tips en tricks voor nabewerking
 • Nabewerking foto's workshop door deelnemers
 • Bespreking foto's van deelnemers
 • Afsluiting
Foto: Ninon Lutters

Foto: Ninon Lutters

Details groepsworkshop "Extensive":

Tijd: 9:30 - 17:30
Prijs: 250,- Euro per persoon (inclusief koffie/thee en lunch)
Aantal deelnemers: 8 - 12
Niveau: beginner of halfgevorderd in straatfotografie
Camera: alle soorten (digitale) camera's

Deelnemers nemen zelf een laptop of tablet mee waarop zij een aantal eigen foto's tijdens de workshop nabewerken, met de software die zij kennen. Fokko Muller geeft géén les in nabewerkingsoftware. Deelnemers die niet kunnen of willen nabewerken, kunnen onbewerkte foto's gebruiken tijdens de nabespreking van de foto's.

Interesse? Meld je aan via de aanmeld button en laat weten op welke dag je mee wilt doen. Daarna krijg je per e-mail meer informatie toegestuurd over de workshop. De aanmelding is definitief na ontvangst van het cursusbedrag.

De workshop "Extensive" is te boeken op de volgende datum:

Data 2017 worden in November bekend gemaakt.

Wil je deze workshop op een andere datum volgen? Als je minimaal 10 mensen bij elkaar krijgt, dan kunnen we in overleg een afspraak maken voor jouw groep.


Programma groepsworkshop "Intensive":

 • Ontvangst met koffie/thee in horeca
 • Korte introductie straatfotografie met praktische tips and tricks
 • Praktijkopdrachten op straat
 • Korte pauze met drankje in horeca
 • Vervolg praktijkopdrachten op straat

Details workshop "Intensive":

Foto: Franklin Plein

Tijd: 12:45 – 17:00 uur
Prijs: 99,- Euro per persoon (inclusief 2 drankjes)
Aantal deelnemers: 8 - 12
Niveau: beginner of half-gevorderd in straatfotografie
Camera: alle soorten camera's

De tijdens de workshop gemaakte foto's zullen door de deelnemers zelf thuis worden nabewerkt.

Interesse? Meld je aan via de aanmeld button en laat weten op welke dag je mee wilt doen. Daarna krijg je per e-mail meer informatie toegestuurd over de workshop. De aanmelding is definitief na ontvangst van het cursusbedrag.

 

 

De workshop "Intensive" is te boeken op de volgende data:

Programma 2017 wordt in november bekend gemaakt

Wil je deze workshop op een andere datum volgen? Als je minimaal 8 mensen bij elkaar krijgt, dan kunnen we in overleg een afspraak maken voor jouw groep.


Wat vinden deelnemers van de workshop:


Francisca Snel na haar workshop in Rotterdam (cissees.com)
"Wat een geslaagde en leuke dag!
Mijn interesse in straatfotografie groeit en in mijn zoektocht naar Nederlandse straatfotografen kom ik al snel Fokko Muller tegen. Zijn foto’s spreken me aan en hij blijkt ook nog eens workshops te geven. Daar hoef ik dus niet lang over na te denken en schrijf me in. Fokko reageert snel op mijn informatie verzoek en geeft antwoord op al mijn vragen. 
Ik kies voor de workshop in Rotterdam, mijn thuisbasis. Het is een kleine groep en ik ben positief verrast dat er meer gelijkgestemden zijn, een gezellig groep. Na een korte introductie en een drankje gaan we op pad. Iedere half uur krijgen we een nieuwe opdracht. Ik neem me voor mezelf vaker deze beperking op te leggen om één bepaalde techniek te verbeteren en met focus te werken. Hierdoor laat ik minder aan het toeval over en hoewel er veel oefenfoto’s nodig zijn ben ik erg tevreden met de resultaten van de dag.
Fokko heeft een ontspannen manier van vertellen en geeft waar wenselijk persoonlijke feedback.  Voor iedere opdracht lopen we naar een ander deel van de stad, het is dus meteen een dagje sightseeing. 
Na de workshop ben ik meer bewust van wat ik al wel beheers en wat ik nog wil ontwikkelen. Minstens zo belangrijk en leuk is het delen van de passie voor straatfotografie met anderen en de toegang tot een netwerk. Fokko beheert een Facebook pagina waar na afloop van de workshop iedereen de beste foto’s plaatst. Als je wilt kan je Fokko ook nog feedback vragen op de foto’s. Deze is naar mijn ervaring positief en opbouwend. 

Al met al een hele leuke dag en ook nog veel geleerd!"

Roderick Eeninkwinkel van Straatfotografie.nl
"Op zaterdag 6 april heb ik meegelopen met de intensieve workshop in Rotterdam. Ook als gevorderde straatfotograaf vond ik de workshop van Fokko verfrissend. Door praktijkopdrachten laat hij je kennis maken met verschillende vormen van straatfotografie en stimuleert hij je om dingen te proberen die je nog niet eerder hebt gedaan. Na afloop kan je je foto’s delen in een besloten Facebook groep en geeft hij eerlijke feedback. Aanrader!"

Marcel Wiegerinck van Fotoclub.nu
"Fokko heeft een aantal opbouwende maar pittige opdrachten waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt om goede straatfoto's van mensen te maken. De afwisseling, de informele sfeer met veel persoonlijke aandacht zijn echt top. Kortom ik vond het echt gaaf om te doen, ik ben in elk geval fan :-) "

Ed uit Friesland volgde een workshop in Groningen
"Fokko weet er zelfs met regen een geweldig leuke en inspirerende dag van te maken. Ik volg vaker fotocursussen en workshops maar die van Fokko steekt in positieve zin boven de rest uit. Veel geleerd. Als er ooit een vervolg komt op deze workshop, in welke vorm dan ook, mij kun je alvast noteren!"

Fokko van der Leest van fokkio.nl
"Ik heb genoten van deze workshop waarbij je stapsgewijs de fijne kneepjes van straatfotografie leert en je grenzen verlegt. Het is een een goed verzorgde kennismaking met straatfotografie of geschikt om je al aanwezige vaardigheden te verbeteren. Helemaal omdat er na de workshop nog een nabespreking van de foto's volgt in een besloten Facebook-groep en je een informatieve ePaper krijgt toegezonden met een samenvatting van het geleerde en meer interessante informatie. Deze workshop is een aanrader wat mij betreft."

Alexander volgde een workshop in Utrecht (Flickr)
“Fokko’s goed verzorgde workshop bevat tal van praktische oefeningen die je op een andere manier laten kijken en fotograferen. Je wordt uitgedaagd om buiten je comfort zone te treden, vaak met verrassend resultaat. Fokko geeft inspirerende en gerichte feedback tijdens en na de workshop, wat ik als zeer stimulerend heb ervaren. Een leerzame workshop met veel fun, een uitstekende basis voor wie verder wil met straatfotografie.”

Erika ter Borch na haar workshop in Rotterdam (Facebook)
"Ik heb Fokko's intensieve workshop straatfotografie in Rotterdam gevolgd. Het was een super interessante en leuke middag, waarbij ik constant m'n grenzen moest opzoeken en verleggen. De eerste opdracht was gelijk al pittig en ik was dan ook behoorlijk uit m'n comfort zone. De daaropvolgende hipshot  techniek was er een die ik zelf nog nooit had uitgeprobeerd. Tot mijn grote verrassing leverde deze best een aantal mooie shots op! 
Ik ben vele nuttige tips en talrijke nieuwe inzichten rijker, met name over leren kijken, timing en anticiperen op het "decisive moment". Fokko neemt de tijd om elke deelnemer te coachen en na iedere opdracht volgt telkens kort overleg met de groep over opgedane ervaringen.
De e-paper versie van de workshop die je nadien ontvangt is erg nuttig als refresher! Ik neem een schat aan informatie mee en ben zeker van plan vaker de straat op te gaan, met een hogere dosis zelfvertrouwen en meer techniek dan voor de workshop. Ik zie Fokko's feedback op mijn workshop foto's graag tegemoet in de besloten Facebook groep!"

Ivonne Schouten na haar workshop in Amsterdam
"Zaterdag 18 oktober heb ik in Amsterdam de cursus straatfotografie van Fokko Muller gevolgd. Het was een groot avontuur waarin ik van het begin tot het eind heb genoten. Hoewel ik geen van de andere groepsleden kende, klikte het meteen en blijf ik zeker nog met een paar mensen contact houden. Fokko gaf heldere tips en opdrachten waarmee we snel aan de slag gingen en waarvan ik veel heb geleerd. Hij liet ook voorbeelden zien van zijn eigen werk dat erg inspirerend is en waarvan de 100 beste foto's gebundeld zijn in een heel leuk boekje genaamd "The Street". Als kers op de taart kwam er op het eind van de dag nog een protestmars langs waarin krakers en hippies dansend door de stad trokken, wat in de warme najaarszon nog prachtige beelden opleverde. Kortom, een erg geslaagde cursus die ik iedereen kan aanraden."

Hans van der Mast na zijn workshop in Amsterdam (mast.nl)
"Fokko Muller heeft de gave om je al fotograferend rustig en gefocust door het hart van Amsterdam te loodsen, dit op de drukste zaterdag van het jaar. Na een heldere uitleg over wat gaat komen, geeft Fokko je steeds weer een andere invalshoek om foto's te maken. Al laverend over De Dam en door de Kalverstraat, ga je meer en meer delen kiezen van wat je ziet. Met als toppunt portretten maken op het Rembrandtsplein!
Fokko, dank voor een heelijke middag!"

Jeanet Pijpker na haar workshop in Amsterdam en Rotterdam (Facebook)
"In september 2015 volgde ik voor de tweede maal een workshop in Rotterdam onder de bezielende leiding van Fokko Muller. De eerste workshop volgde ik begin 2015 in Amsterdam. Mijn interesse en passie voor het leven, het gedrag, de mimiek van mensen op straat, ontstond toen ik als bijna 18 jarig meisje in Amsterdam ging wonen. Ik groeide op in een klein Drents dorp, dus ik keek mijn ogen uit! Het was één groot avontuur en ik zag prachtige mensen "gewoon" op straat,  waar het gebeurt.
Ik wilde eigenlijk bepaalde momenten vastleggen, vereeuwigen vanwege de bijzonderheid van het moment. Maar het kwam er op één of andere manier niet van.
Sinds eind vorig jaar beschik ik over een fijne camera. Tevens de start om mijn interesse en passie voor straatfotografie te verwezenlijken. Ik kwam de link naar de website van Fokko Muller tegen en de foto's die ik daar aantrof, raakten mij en boeiden mij. Ik dacht: "Dit is mijn stijl, dit wil ik ook". Ik raakte
geïnspireerd door de foto's en zag dat Fokko workshops gaf. Met heel veel plezier volgde ik de workshops. Ze inspireerden en stimuleerden me en ik leer telkens bij. Mijn dank daarvoor.
Volgende keer in New York?"

Luc Verbeke na zijn workshop in Rotterdam
"Ik heb genoten van de dag. Voor mij belangrijk om te ervaren dat het toch gemakkelijker is om dicht bij mensen te fotograferen dan ik dacht. Het straatportret was iets dat ik reeds lang wou uitproberen maar waarbij de drempel net te hoog was. Fijn om hier te ervaren dat 80 % van de mensen het helmaal niet erg vinden. Opdrachten , opbouw en duur waren excellent. Ook de nazorg zoals de mailing na de workshop en de ePaper zijn excellent.
En bovenal heb ik jou ervaren als open en toegankelijk iemand. Met ander woorden een aanrader!"


Groepsfoto's van deelnemers: