Recensies van deelnemers over Fokko Muller’s workshops.

Sandra Postma na haar workshop Fundamental in Amsterdam (Instagram)
"De workshop is leerzaam en inspirerend. De opdrachten in de straten van Amsterdam waren divers en uitdagend. Fokko heeft een heel plezierige stijl van ‘lesgeven’ en is bovendien genereus in het delen van zijn kennis. De workshop heeft mij in ieder geval geholpen in het beter worden als straatfotograaf en opnieuw laten beleven hoe gaaf straatfotografie eigenlijk is. Ik heb genoten van deze creatieve middag. Bedankt!"

Maurice Ogier na zijn workshop Advanced in Rotterdam (Facebook)
"Deze Advanced Straatfotografie Workshop van 10 juni 2017 is de tweede die ik heb gevolgd bij Fokko en het voelt als thuiskomen. Fokko is naast een begaafd fotograaf ook een zeer innemende persoon en geeft je alle aandacht die je nodig hebt. En ook zeer geduldig, zeker met de laatste groep ! Zonder dwingend te zijn, wil je graag aan hem laten zien wat je kan, dat je de opdrachten goed kan uitvoeren en dat je zelf ook te spreken bent over het resultaat. Rotterdam is geen onbekende stad voor mij meer, de locaties zorgen dat je niet druk hoeft te maken of de opdrachten uitvoerbaar zijn. Jammer dat Fokko zijn specialiteit heeft op straatfotografie, ik zou graag een keer zoiets willen meemaken voor (stads)architectuur en avond/nachtfotografie."

Richard van Driel na zijn workshop in Amsterdam
“Via mijn fotoclub had ik al enige ervaring met straatfotografie. Het is één van mijn favoriete genres van fotografie geworden. De workshop van Fokko en Fokko zelf hebben dat enthousiasme bij mij alleen maarverder aangewakkerd. Daarnaast laat Fokko je over een drempel stappen en lef tonen door gewoon opwildvreemde mensen af te stappen om te vragen of je ze op de foto mag zetten. Al met al vond ik het een erg leuke en leerzame workshop, welke smaakt naar meer.”

Annet Bijsterbosch na haar workshop Advanced in Rotterdam (Facebook)
“Op 22 september 2018 deelgenomen aan de advanced street photography workshop met Fokko Muller en het is een echte aanrader als je van je laatste drempel af wilt komen en "out of your comfortzone" wilt groeien om de volgend stap in de fotografie te maken. Door de enthousiaste, open en relaxte uitleg en motivatie van Fokko was ik al snel over de drempel heen en heb een heerlijke leerzame middag gehad wat mij een andere kijk en mooie foto's heeft opgeleverd. Zeker voor herhaling vatbaar!!”

Francisca Snel na haar workshop in Rotterdam (cissees.com)
"Wat een geslaagde en leuke dag!
Mijn interesse in straatfotografie groeit en in mijn zoektocht naar Nederlandse straatfotografen kom ik al snel Fokko Muller tegen. Zijn foto’s spreken me aan en hij blijkt ook nog eens workshops te geven. Daar hoef ik dus niet lang over na te denken en schrijf me in. Fokko reageert snel op mijn informatie verzoek en geeft antwoord op al mijn vragen. 
Ik kies voor de workshop in Rotterdam, mijn thuisbasis. Het is een kleine groep en ik ben positief verrast dat er meer gelijkgestemden zijn, een gezellig groep. Na een korte introductie en een drankje gaan we op pad. Iedere half uur krijgen we een nieuwe opdracht. Ik neem me voor mezelf vaker deze beperking op te leggen om één bepaalde techniek te verbeteren en met focus te werken. Hierdoor laat ik minder aan het toeval over en hoewel er veel oefenfoto’s nodig zijn ben ik erg tevreden met de resultaten van de dag.
Fokko heeft een ontspannen manier van vertellen en geeft waar wenselijk persoonlijke feedback.  Voor iedere opdracht lopen we naar een ander deel van de stad, het is dus meteen een dagje sightseeing. 
Na de workshop ben ik meer bewust van wat ik al wel beheers en wat ik nog wil ontwikkelen. Minstens zo belangrijk en leuk is het delen van de passie voor straatfotografie met anderen en de toegang tot een netwerk. Fokko beheert een Facebook pagina waar na afloop van de workshop iedereen de beste foto’s plaatst. Als je wilt kan je Fokko ook nog feedback vragen op de foto’s. Deze is naar mijn ervaring positief en opbouwend. 

Al met al een hele leuke dag en ook nog veel geleerd!"

Roderick Eeninkwinkel van Straatfotografie.nl
"Op zaterdag 6 april heb ik meegelopen met de intensieve workshop in Rotterdam. Ook als gevorderde straatfotograaf vond ik de workshop van Fokko verfrissend. Door praktijkopdrachten laat hij je kennis maken met verschillende vormen van straatfotografie en stimuleert hij je om dingen te proberen die je nog niet eerder hebt gedaan. Na afloop kan je je foto’s delen in een besloten Facebook groep en geeft hij eerlijke feedback. Aanrader!"

Marcel Wiegerinck van Fotoclub.nu
"Fokko heeft een aantal opbouwende maar pittige opdrachten waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt om goede straatfoto's van mensen te maken. De afwisseling, de informele sfeer met veel persoonlijke aandacht zijn echt top. Kortom ik vond het echt gaaf om te doen, ik ben in elk geval fan :-) "

Ed uit Friesland volgde een workshop in Groningen
"Fokko weet er zelfs met regen een geweldig leuke en inspirerende dag van te maken. Ik volg vaker fotocursussen en workshops maar die van Fokko steekt in positieve zin boven de rest uit. Veel geleerd. Als er ooit een vervolg komt op deze workshop, in welke vorm dan ook, mij kun je alvast noteren!"

Fokko van der Leest van fokkio.nl
"Ik heb genoten van deze workshop waarbij je stapsgewijs de fijne kneepjes van straatfotografie leert en je grenzen verlegt. Het is een een goed verzorgde kennismaking met straatfotografie of geschikt om je al aanwezige vaardigheden te verbeteren. Helemaal omdat er na de workshop nog een nabespreking van de foto's volgt in een besloten Facebook-groep en je een informatieve ePaper krijgt toegezonden met een samenvatting van het geleerde en meer interessante informatie. Deze workshop is een aanrader wat mij betreft."

Alexander volgde een workshop in Utrecht (Flickr)
“Fokko’s goed verzorgde workshop bevat tal van praktische oefeningen die je op een andere manier laten kijken en fotograferen. Je wordt uitgedaagd om buiten je comfort zone te treden, vaak met verrassend resultaat. Fokko geeft inspirerende en gerichte feedback tijdens en na de workshop, wat ik als zeer stimulerend heb ervaren. Een leerzame workshop met veel fun, een uitstekende basis voor wie verder wil met straatfotografie.”

Erika ter Borch na haar workshop in Rotterdam (Facebook)
"Ik heb Fokko's intensieve workshop straatfotografie in Rotterdam gevolgd. Het was een super interessante en leuke middag, waarbij ik constant m'n grenzen moest opzoeken en verleggen. De eerste opdracht was gelijk al pittig en ik was dan ook behoorlijk uit m'n comfort zone. De daaropvolgende hipshot techniek was er een die ik zelf nog nooit had uitgeprobeerd. Tot mijn grote verrassing leverde deze best een aantal mooie shots op! 
Ik ben vele nuttige tips en talrijke nieuwe inzichten rijker, met name over leren kijken, timing en anticiperen op het "decisive moment". Fokko neemt de tijd om elke deelnemer te coachen en na iedere opdracht volgt telkens kort overleg met de groep over opgedane ervaringen.
De e-paper versie van de workshop die je nadien ontvangt is erg nuttig als refresher! Ik neem een schat aan informatie mee en ben zeker van plan vaker de straat op te gaan, met een hogere dosis zelfvertrouwen en meer techniek dan voor de workshop. Ik zie Fokko's feedback op mijn workshop foto's graag tegemoet in de besloten Facebook groep!"

Ivonne Schouten na haar workshop in Amsterdam
"Zaterdag 18 oktober heb ik in Amsterdam de cursus straatfotografie van Fokko Muller gevolgd. Het was een groot avontuur waarin ik van het begin tot het eind heb genoten. Hoewel ik geen van de andere groepsleden kende, klikte het meteen en blijf ik zeker nog met een paar mensen contact houden. Fokko gaf heldere tips en opdrachten waarmee we snel aan de slag gingen en waarvan ik veel heb geleerd. Hij liet ook voorbeelden zien van zijn eigen werk dat erg inspirerend is en waarvan de 100 beste foto's gebundeld zijn in een heel leuk boekje genaamd "The Street". Als kers op de taart kwam er op het eind van de dag nog een protestmars langs waarin krakers en hippies dansend door de stad trokken, wat in de warme najaarszon nog prachtige beelden opleverde. Kortom, een erg geslaagde cursus die ik iedereen kan aanraden."

Hans van der Mast na zijn workshop in Amsterdam (mast.nl)
"Fokko Muller heeft de gave om je al fotograferend rustig en gefocust door het hart van Amsterdam te loodsen, dit op de drukste zaterdag van het jaar. Na een heldere uitleg over wat gaat komen, geeft Fokko je steeds weer een andere invalshoek om foto's te maken. Al laverend over De Dam en door de Kalverstraat, ga je meer en meer delen kiezen van wat je ziet. Met als toppunt portretten maken op het Rembrandtsplein!
Fokko, dank voor een heerlijke middag!"

Jeanet Pijpker na haar workshop in Amsterdam en Rotterdam (Facebook)
"In september 2015 volgde ik voor de tweede maal een workshop in Rotterdam onder de bezielende leiding van Fokko Muller. De eerste workshop volgde ik begin 2015 in Amsterdam. Mijn interesse en passie voor het leven, het gedrag, de mimiek van mensen op straat, ontstond toen ik als bijna 18 jarig meisje in Amsterdam ging wonen. Ik groeide op in een klein Drents dorp, dus ik keek mijn ogen uit! Het was één groot avontuur en ik zag prachtige mensen "gewoon" op straat,  waar het gebeurt.
Ik wilde eigenlijk bepaalde momenten vastleggen, vereeuwigen vanwege de bijzonderheid van het moment. Maar het kwam er op één of andere manier niet van.
Sinds eind vorig jaar beschik ik over een fijne camera. Tevens de start om mijn interesse en passie voor straatfotografie te verwezenlijken. Ik kwam de link naar de website van Fokko Muller tegen en de foto's die ik daar aantrof, raakten mij en boeiden mij. Ik dacht: "Dit is mijn stijl, dit wil ik ook". Ik raakte geïnspireerd door de foto's en zag dat Fokko workshops gaf. Met heel veel plezier volgde ik de workshops. Ze inspireerden en stimuleerden me en ik leer telkens bij. Mijn dank daarvoor.
Volgende keer in New York?"

Luc Verbeke na zijn workshop in Rotterdam
"Ik heb genoten van de dag. Voor mij belangrijk om te ervaren dat het toch gemakkelijker is om dicht bij mensen te fotograferen dan ik dacht. Het straatportret was iets dat ik reeds lang wou uitproberen maar waarbij de drempel net te hoog was. Fijn om hier te ervaren dat 80 % van de mensen het helemaal niet erg vinden. Opdrachten, opbouw en duur waren excellent. Ook de nazorg zoals de mailing na de workshop en de ePaper zijn excellent.
En bovenal heb ik jou ervaren als open en toegankelijk iemand. Met ander woorden een aanrader!"