Street Photography

De Huishoudbeurs

De Huishoudbeurs

Straatfotografie op de Huishoudbeurs in Amsterdam? Jazeker, dit soort beurzen lenen zich uitstekend voor straatfotografie.

Zaterdag 27 februari ging ik met Jeske Giesen en Jeff Krol naar de Huishoudbeurs in de RAI in Amsterdam. We namen de trein en op de stations stonden dikke rijen vrouwen met trolleys in de aanslag.

Terugblik 2015 - vooruitblik 2016

Terugblik 2015 - vooruitblik 2016

Ik wens iedereen een heel gelukkig 2016 met veel fotografische hoogtepunten!

Heerlijk om op 1 januari even terug te blikken op wat het afgelopen jaar heeft gebracht. Voor mij was 2015 een topjaar voor mijn fotografie. Het was het derde jaar dat ik workshops straatfotografie gaf en de geplande workshops zaten nokvol.

Working the scene

Working the scene

Het is een misvatting dat het candid fotograferen van mensen op straat altijd in een "split second" moet gebeuren. Er zijn situaties dat je snel moet reageren, omdat ze binnen een fractie van een seconde voorbij zijn. Vaak heb je meer tijd en loont het de moeite om die tijd goed te gebruiken om meer foto's te maken ...

ReisPiXperience in Pakhuis de Zwijger

ReisPiXperience in Pakhuis de Zwijger

Zaterdag 31 oktober vond de ReisPiXperience plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Reisfotografie was het thema van de dag. Het nieuwe Praktijkboek Reisfotografie werd gepresenteerd. Als medeauteur schreef ik het hoofdstuk over straatfotografie. Dit boek is absoluut een aanrader vanwege veel praktische informatie en prachtige foto’s.

Co-host in Street Focus with Valerie Jardin

Vorige maand was ik gast co-host bij Valerie Jardin in haar Street Focus show met als onderwerp Q&A en Street Challenge. Je kunt de podcast beluisteren op de website van TWIP of hem op iTunes downladen.

 

Valerie is erg actief met haar podcasts en ik raad je aan om haar publicaties eens te bekijken en te beluisteren. Ik was al eerder gast in haar show waarbij we spraken over Amsterdam als stad voor straatfotografie. 

Straathonden

Straathonden

Een project waar ik al jaren met veel plezier aan werk is "Street Dogs" ofwel "Straathonden" in goed Rotterdams. Het is een project waar ik de rest van mijn leven foto's aan blijf toevoegen, dat is voor mij zeker. Recent maakte ik deze foto tijdens mijn workshop straatfotografie in Amsterdam op de pont van het Centraal Station naar het EYE filmmuseum.

Workshop straatfotografie Amsterdam

Workshop straatfotografie Amsterdam

Zaterdag 28 maart begon voor mij het seizoen 2015 met groepsworkshops straatfotografie. Ik vertrok om 9:45 uit een zonnig Emmen naar een regenachtig Amsterdam. De weersvoorspellingen waren niet goed. Ik fotografeer zelf graag in de regen, omdat het straatfoto's wat extra's kan bieden zoals reflecties en paraplu's.

Presentatie straatfotografie Fotoclub Rotterdam

Presentatie straatfotografie Fotoclub Rotterdam

Een paar weken geleden was ik uitgenodigd bij Fotoclub Rotterdam om een presentatie over straatfotografie te geven. Een enthousiaste club mensen waarvan er nog maar weinig aan straatfotografie hadden gedaan. Ik stel het altijd op prijs als ik veel vragen en opmerkingen krijg, dat houdt de boel levendig.

Fotostudio de Jong

Fotostudio de Jong

Vorig jaar was er plotseling Fotostudio de Jong op TV, eindelijk een programma over fotografie. Ik heb elke uitzending geboeid gekeken. 
Dit seizoen gooide men de formule totaal om: het is nu een live programma met publiek. Het publiek mag een foto insturen die tijdens het programma misschien aan bod komt. Ik stuurde een foto in en kreeg een uitnodiging om de show van 12 februari bij te wonen. Toevallig waren een paar fotovrienden en Facebookvrienden ook uitgenodigd gisteren. Ik had besloten Wilfried de Jong (de presentator) mijn boek "The Street" te overhandigen. Ik had geen idee of hij toegankelijk was voor of na de opnames.

Marineren of niet?

Marineren of niet?

Het is een vaak gehoord woord als het over het editen van je straatfoto's gaat: marineren.

De stelling is dat je je foto's eerst bijvoorbeeld een half jaar moet laten rusten voordat je een keuze gaat maken. Het idee is dat je dan pas emotioneel 'los' komt van je foto en beter kunt beoordelen of de kwaliteit goed is.

Otto Snoek - Why not

Otto Snoek - Why not

In Rotterdam liggen mijn roots, daar ben ik geboren en getogen. Ik woon er al ruim 30 jaar niet meer. Gek genoeg krijg ik steeds meer behoefte om er te gaan fotograferen. Ik voel me thuis als ik er rondloop en dat komt door de mentaliteit van de Rotterdammers.

Ik zoek naar fotoboeken over Rotterdam en kwam laatst op Catawiki dit boek van Otto Snoek tegen met de titel Why Not. Een heerlijk boek met prachtige foto's die de Rotterdammers in hun dagelijks leven toont.

Golden Oldie #3

Deze foto maakte ik in januari 2011 in Groningen. In straatfotografie laat ik graag interacties tussen mensen zien. Soms lijkt de communicatie tussen mensen verdwenen, hoewel dit erg suggestief is om zo te stellen als je deze mensen niet kent.

Ik zat op mijn knieën voor het raam van café-restaurant Huis De Beurs op de hoek Akerkhof en Folkingestraat. Ik zocht een laag standpunt om mezelf niet in de reflectie te zien en om het deel van de fiets in beeld te krijgen. Op het moment van afdrukken had ik oogcontact met beide mensen.

Thuis zag ik pas de tekst op de fiets "Kom Weerom'.

Deze foto is erg waardevol voor me. Ik kijk er graag naar vanwege de emotie, compositie, reflectie en de rust die er uit straalt.

Ik gaf de foto de titel "Happy Hour'.


Flash debut

Yesterday I met Fernando Pires Coulho In Amsterdam. We did some street walking but more street photography talking. At some point we decided that it was time for using the flash on the street. I use the Olympus OMD5 with the flash that came with the camera. A small flash that you put on the hot shoe.

It was fun to do. I felt comfortable using the flash. I was absolutely more visible of course and I heard some surprised reactions.  I am planning to do this more often.

I am satisfied with this photo. These people were waiting in the line to visit the Anne Frank museum. It was cold with a strong wind. The woman took shelter under the man's coat.