Olympus Challenge met Zoom.nl

Zaterdag 19 januari vond de vierde Olympus Challenge plaats die Olympus Nederland samen met Zoom.nl organiseert. De Olympus Challenge moet uiteindelijk een nieuwe Olympus Visionairy opleveren die het huidige team gaat versterken.

Vijf fotografen strijden om twee finaleplaatsen. De finale speelt zich af op de berg Olympus in Griekenland, hoe toepasselijk. De fotografen kregen de volgende 4 challenges:

  • natuurfotografie met Alexander Koenders

  • portretfotografie met Robert Roozenbeek

  • macrofotografie met Arend Spaans

  • straatfotografie met Fokko Muller

Het was een erg leuke dag in Amsterdam. We verzamelden rond 9:30 uur in Foam Fotografiemuseum waar 25 fotografen waren uitgenodigd. Collega Visionary Stijn Doors (Reginar Photography) gaf een prima technische presentatie over de Olympus OMD-camera’s. Aansluitend gaf ik een presentatie over straatfotografie waar ik de nodige tips & tricks gaf. Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten om vreemde mensen op straat te fotograferen? Hoe fotografeer je onopvallend? Hoe fotografeer je het beste met een Olympus OMD camera op straat?

Stijn Doors vertelt over Olympus camera’s

Stijn Doors vertelt over Olympus camera’s

Die tips konden alle fotografen meteen in de praktijk brengen tijdens mijn workshop straatfotografie. De deelnemers kregen een aantal praktijkopdrachten waar ze mee aan de slag gingen. Olympus had 25 OM-D E-M10 Mark III camera’s meegenomen, die iedereen mocht uitproberen. Mooi om te zien dat iedereen erg snel met zo’n camera aan de slag gaat, soms met wat uitleg van Stijn, Cheyne Croes (Olympus Nederland) en mij.
Na de workshop kreeg iedereen een lunch aangeboden in Foam.

De deelnemers aan de workshop.

De deelnemers aan de workshop.

De 5 challengers deden ook mee aan de workshop, maar na de lunch was het tijd voor mij om hen de straatfotografie challenge te geven: fotografeer 1 of meerdere personen achter glas - ongeposeeerd - zorg voor een reflectie in het raam om de foto gelaagdheid te geven. Geen makkelijke opdracht als je maar een half uur de tijd hebt!

Best koud in Amsterdam ;-) Foto: Stijn Doors

Best koud in Amsterdam ;-) Foto: Stijn Doors

De challengers gingen op pad en kwamen met mooie resultaten terug. Tijd om de beste foto te kiezen. De jury bestond uit Wouter Diemer (hoofdredacteur Zoom.nl), Cheyne Croes (Olympus Marketing en PR management) en ondergetekende. Na lang beraad konden we de uitslag delen met de challengers. Unaniem werd de foto van Wim Denijs tot de winnaar gekozen.

Het was een mooie dag. Ik heb wel bevestigd gekregen dat ik liever achter de camera dan voor de camera sta. Cameramensen van Zoom.nl hebben een erg mooie video gemaakt van de challenge en ik had de nodige teksten die ik voor de camera mocht uitspreken. Ik beken dat ik een paar nachten wat minder geslapen heb van de zenuwen. Uiteindelijk verliep alles prima, mede dankzij de perfecte organisatie door Sharona Smit (projectcoördinator van Reshift) en de professionele cameramensen Maarten Jacobi, Kevin Grin en Ger de Gram.

Bekijk hier de videobeelden van de straatfotografie challenge:

Ik heb veel respect voor de vijf challengers die flink uit hun comfortzone moesten. Bedankt voor jullie enthousiasme Ricardo Caruso, Jose Lugtenberg, Annelieke Vogelaar, Wim Denijs en Edwin Hoek!

Inmiddels zijn de twee finalisten bekend. Wie dat zijn, vind je op het YouTube kanaal van Zoom.nl.