Terugblik 2018

Ik vind het heerlijk om aan het eind van een jaar terug te kijken naar wat er allemaal is gebeurd op het gebied van mijn fotografie.

Ik werk inmiddels 2,5 jaar samen met Olympus en ik ben erg trots en blij dat Olympus mijn contract als Visionairy (ambassadeur) met 2 jaar heeft verlengd. Dankzij Olympus verscheen een interview met mij in het reismagazine Columbus Travel. Op de Facebook pagina van Olympus Nederland worden nu meer foto’s gedeeld van de Nederlandse Visionairies, waaronder foto’s van mij. Zoals ieder jaar mocht ik namens Olympus, samen met fotowinkels, presentaties/workshops verzorgen waarbij de deelnemers Olympus OMD-camera’s en objectieven mogen uitproberen. Dit jaar i.s.m. Fotogram en Nivo Schweitzer in Amsterdam, met Foto Booms in Amsterdam en met Cameratools in Apeldoorn.

Deelnemers Olympus workshop met Fotogram en Nivo Schweitzer in Amsterdam

Deelnemers Olympus workshop met Fotogram en Nivo Schweitzer in Amsterdam

Superblij ben ik met mijn nieuwe aanwinst: het Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm 1:1.2 PRO objectief. Ik fotografeerde altijd met de 17mm 1.8 en die beviel al erg goed, maar deze 1.2 PRO is absolute topklasse! Zeer snelle autofocus, waanzinnig lichtsterk en een prachtig bokeh. Ik fotografeer hier 98% van mijn straatfoto’s mee. Ik heb niets anders nodig.
De combinatie van mijn Olympus OM-D E-M1 Mark II met de 17mm 1.2 is voor mij het beste wat er op dit moment te koop is voor straatfotografie.

Ik heb dit jaar veel workshops mogen geven. Naast mijn Fundamental workshop is de Advanced workshop een groot succes. Ik zie veel deelnemers die ooit de Fundamental volgden, terug komen om de Advanced te doen. De route in Amsterdam moest ik noodgedwongen wijzigen, omdat ik mijn vertrouwde startlocatie niet meer kon boeken. Dit jaar vertrokken we vanuit de Warmoesstraat en liepen via de Dam door de Jordaan naar het Centraal Station. In 2019 starten we in Amsterdam vanuit Cinetol met een compleet nieuwe route!
Ook in 2018 ben ik met een aantal fotoclubs op pad geweest met een workshop en gaf ik een aantal privé workshops. Het is voor mij nog steeds bijzonder dat zoveel mensen met me op pad willen tijdens een workshop en dat ik dit jaar veel mensen op een wachtlijst moest zetten vanwege de grote belangstelling.

In het kader van het tien-jarig bestaan van Cameratools heb ik een aantal workshops gegeven in Apeldoorn. Deze samenwerking bevalt zo goed, dat we in 2019 nieuwe workshops gepland hebben in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.

Mensen inspireren om met straatfotografie te beginnen doe ik ook graag met lezingen. In 2018 was ik weer te gast bij verschillende fotoclubs. Dit jaar mocht ik weer optreden op de Fotofair met een presentatie op de zaterdag en de zondag. In 2019 mag ik daar weer mijn verhaal vertellen!

Fotoclub Nijmegen - foto door Annelies Smits-Zegers

Fotoclub Nijmegen - foto door Annelies Smits-Zegers

Wat is er verder nog gebeurd in 2018?
Ik was weer jurylid van de Urban Photo Race van Rotterdam. Heerlijk om zoveel mooie foto’s te mogen bekijken van mijn geliefde stad. Ik sponsorde de UPR van Rotterdam en Amsterdam met een workshop als prijs. Leuk dat ik Olympus en Urban Photo Race met elkaar in contact heb gebracht, wat heeft geresulteerd in samenwerking en sponsoring van Olympus aan de UPR.
Cafe Obscura nodigde me uit voor hun live uitzending op de vrijdagavond. Ontzettend leuk om met Willem en Sandra Jonkers aan tafel te zitten bij Michel Maat. Valerie Jardin nodigde me uit voor een Hit The Streets podcast waarin ik over mijn photo faves mocht vertellen. Mooi interview in het Duitse magazine Soul of Street aan het begin van dit jaar.

Oh ja! Ik maakte ook nog wat straatfoto’s waar ik tevreden mee was. Mijn top 6 van 2018 is:

Voor een overzicht van al mijn favoriete straatfoto’s van 2018 kun je deze video bekijken. Het kost je iets meer dan 5 minuten:

Wil je mijn toekomstige straatfoto’s zien? Volg me dan op Facebook en Instagram. Ik volg je terug.

Mijn workshops straatfotografie voor 2019 zijn al een tijdje bekend. Wacht niet te lang met aanmelden als je mee wilt doen, want ze lopen snel vol. Meer informatie en aanmelden kan op mijn website fokkomuller.com.

Ik heb erg veel zin in 2019! Er staan mooie dingen te gebeuren met Olympus, met de Urban Photo Race en met Cameratools. Ik wens iedereen een mooi fotojaar toe! Wie weet ontmoeten we elkaar volgend jaar.