Terugblik 2017

Een jaar vliegt voorbij en 2017 loopt alweer tot een einde. Een hectisch en stressvol jaar vanwege de ziekte van mijn vrouw Trudeke. De fotografie stond daardoor op een lager pitje dan gebruikelijk. Toch bracht dit jaar mij veel hoogtepunten op fotografiegebied.

Mijn samenwerking met Olympus als Visionary/Ambassadeur is fantastisch. Alle Visionaries kregen aan het begin van het jaar de OM-D E-M1 Mark II cadeau. Wat een top camera om mee te mogen fotograferen! Ik heb de mogelijkheid om allerlei objectieven uit te proberen. De 17mm f/1.8 blijft mijn favoriete lens, maar ik heb de 25mm f/1.2 PRO nu vaak in mijn tas om een fraai straatportret te maken.

Logo + tekst visionary - zelf gemaakt met WordSwag.png

Olympus zorgt voor exposure van mijn foto’s en fotografie. Dat resulteerde o.a. in advertenties in SHUTR.photo magazine, de SHUTR.photo website en Zoom.nl. Olympus toonde mijn foto’s op de Professional Imaging beurs en zorgde voor een interview in het blad van Kamera Express. Dankzij de contacten met Olympus stond een interview met mij in het Fotofair magazine 2017 en mocht ik een lezing geven op de Fotofair. Fantastisch om daar ruim 200 bezoekers te mogen inspireren over straatfotografie. Mijn “Golden Girl” foto was in 2 x 3 meter te zien op de Oberstdorfer Fotogipfel in Zuid-Duitsland.

Ontzettend leuk zijn de presentaties/workshops die ik samen met Olympus mag doen bij fotowinkels in het land. Op zo’n dag vertellen Olympus experts over de vele mogelijkheden van de OM-D camera’s en geef ik een presentatie over straatfotografie. Vervolgens gaan we met alle deelnemers de straat op en geef ik een workshop. Iedereen mag dan een Olympus camera en/of objectieven gebruiken. Prachtig om mensen te laten zien wat je allemaal met die systeemcamera’s kunt doen.

fokko muller street photography - 171110 - 001.jpg

Olympus sponsorde mijn expositie in MartiniPlaza Groningen, die trouwens nog tot 15 januari 2018 duurt. Hier kun je foto’s van mij en 9 andere straatfotografen bekijken. Erg leuk was de avond in Foam in Amsterdam waar Olympus samen met SHUTR.photo op zoek was naar een nieuwe Visionary. Ik mocht 1-op-1 portfolio reviews doen, waaronder met de latere winnaar Stijn Doors. Dit jaar eindigde mooi met een interview in het decembernummer van JFK magazine.

Naast al die mooie activiteiten met Olympus waren er nog een aantal hoogtepunten. Een negen pagina’s groot interview in DIGIFOTO Pro met veel foto’s en een interview in dagblad De Stentor. Ik was voor het tweede jaar jurylid van de Urban Photo Race (UPR), deze keer van de race in Rotterdam. Ik heb de UPR gesponsord met mijn boek “The Street” en met 2 workshops straatfotografie. Ik verkocht dit jaar de laatste exemplaren van de tweede druk van mijn fotoboek. Zes foto’s uit mijn “Undercover” serie werden tentoongesteld in de Gall&Gall-erie in Amsterdam. Deze foto’s werden gesponsord door Olidi Sign uit Hoogeveen. Voor mij nu een vast adres voor het in hoge kwaliteit afdrukken van mijn foto’s voor exposities.

ScreenClip website.png

Ik heb minder tijd besteed aan www.straatfotografie.nl dan ik van plan was. Soms moet ik keuzes maken. We hebben wel een Instagram account in de lucht getrokken waar we de nodige mooie foto’s hebben kunnen featuren. Er staan een paar mooie High5 interviews op de website. Het streven is absoluut om in 2018 meer aandacht te besteden aan dit platform.

Last but not least: mijn workshops en presentaties straatfotografie! 2017 is het vijfde jaar dat ik workshops straatfotografie geef. Het blijft ontzettend leuk om te doen en ik krijg zoveel positieve reacties van mijn deelnemers. Dit jaar ben ik gestart met een Advanced workshop, die wat mij betreft een succes is. De eerste twee Fundamental workshops in april 2018 zijn nu al uitverkocht! Ik vind het bizar en ben erg dankbaar voor het vertrouwen dat mensen in mij hebben. Dat geldt ook voor de vele fotoclubs die me uitnodigden voor presentaties over straatfotografie. Dit jaar mocht ik zelfs in een hotel overnachten in Zeeland, omdat men graag mijn verhaal wilde horen.

fokko muller street photography - 170909 - 001.jpg

Het mooie van al deze activiteiten is dat ik elk jaar honderden fotografen ontmoet. Ik krijg de mogelijkheid om mensen te inspireren en tegelijkertijd inspireren andere mensen mij weer.

Het allermooiste voor mij blijft het fotograferen op straat. Door privé omstandigheden ben ik dit jaar relatief weinig met mijn camera op stap geweest. Maar ik ben wel blij en tevreden met de foto’s die ik heb gemaakt. Mijn top 6 voor 2017 is:

Mijn 2017 compilatie geeft een aardig overzicht wat ik dit jaar verder heb uitgespookt op straat.

Er staan al een aantal leuke dingen op stapel voor 2018 en ik heb mooie plannen met een nieuw project. Meer daarover als het wat meer concreet wordt.

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en een gelukkig 2018! Ik hoop je volgend jaar te ontmoeten!