Olympus OMD5 Mark II

In samenwerking met Olympus Nederland mag ik de Olympus OMD5 Mark II testen (volledige naam Olympus OM-D E-M5 Mark II). Ik gebruik al ruim 3 jaar de OMD5 Mark I (ofwel de eerste versie). Deze camera bevalt uitstekend voor mijn straatfotografie en ik heb nooit de behoefte gevoeld om een upgrade naar een nieuw model te doen. Uiteraard hou ik alle nieuwe ontwikkelingen van Olympus in de gaten en dat doe ik ook van andere merken systeemcamera's. 

Afgelopen week had ik 's avonds de menu's van de camera doorlopen om de (nieuwe) instellingen uit te proberen. Afgelopen zaterdag ging de nieuwe OMD5 in mijn cameratas en heb ik hem tijdens mijn workshop straatfotografie gebruikt. Tijdens de workshop hou ik me voornamelijk bezig met mijn deelnemers, maar er is altijd wel gelegenheid om zelf wat foto's te maken.

Hieronder een eerste impressie van de voor- en nadelen:

 • Het LCD-scherm is nu volledig uitklapbaar en draaibaar. Ik vind dit erg prettig, omdat je daardoor met de camera in portrait-stand ook het uitklapscherm goed kan gebruiken. De eerste versie van de OMD5 had alleen een kantelbaar LCD scherm. Het nieuwe scherm is erg wendbaar en bevalt mij goed.
  Als je het scherm uitklapt wordt het feitelijk naast je camera gepositioneerd, waardoor je camera breder wordt. Ik vind dat zelf geen probleem.

Uitklapbaar en kantelbaar LCD-scherm

 • De geruisloze (electronische) sluiter biedt voordelen op plekken waar je liever geen sluiter hoort, zoals in het openbaar vervoer of in een andere 'stille' ruimte. Ik ben zelf niet bang dat men mij hoort fotograferen, maar een stille sluiter biedt de mogelijkheid dat je meerdere foto's van een scene kunt maken, zonder dat je na je eerste opname opvalt.
 • Interessant is de toevoeging van wifi op het toestel. Hiermee kun je draadloos verbinding maken met je smartphone. Je hebt dan de volgende mogelijkheden met je smartphone:
  - afstandsbediening voor je camera.
  - foto's importeren van je camera naar je smartphone
  - foto's bewerken
  - geotags toevoegen van je smartphone naar je camera
  Je hebt hiervoor de (gratis) Olympus Share app nodig, die je op je smartphone kunt installeren.

  Ik zal zelf niet snel de smartphone als afstandsbediening gebruiken. Maar voor beginnende straatfotografen kan het helpen om onopvallend een opname te doen in bepaalde situaties.

  Foto's importeren vind ik interessant. Het biedt de mogelijkheid om tijdens een dag straatfotografie al wat interessante opnames naar je smartphone over te zetten en meteen op social media te laten zien. Zeker als je de fraaie creatieve filters onder de ART-knop gebruikt. De filter "Korrige film" voor ruwe zwart-wit foto's spreekt me aan.

Opties via wifi en smartphone

 • Het nieuwe LCD-scherm is fantastisch om mee te werken. Veel fabrikanten van systeemcamera's lijken weinig aandacht aan het LCD-scherm te besteden. Olympus heeft dit erg goed aangepakt. Ik fotografeer nooit door de zoeker (hoewel de OMD5 een prima zoeker heeft). De Live-view op het LCD-scherm biedt me veel meer overzicht wat er op straat gebeurt. Ik kan daardoor rond blijven kijken en ondertussen mijn onderwerp al in focus hebben.
  Het LCD-scherm is een touchscreen. Je kunt een foto maken door met je vinger het scherm aan te raken. De camera stelt meteen scherp op het punt waar je het scherm aanraakt en drukt af. Geniaal en het werkt zeer goed. 
  Een andere mogelijkheid, die ik zelf vaker gebruik, is het LCD-scherm gebruiken om snel het focuspunt te verzetten. Je drukt met je vinger op het punt waar de focus moet liggen en drukt vervolgens af met de ontspanknop. Dat werkt op straat sneller dan met de pijltjes op de pendelknop het focuspunt te verplaatsen.
  De touch-functionaliteit kan trouwens heel simpel uit worden gezet.

Via touchscreen snel het focus punt verplaatsen

 • Ergonomisch ligt de nieuwe OMD5 beter in de hand. De (functie)knoppen zitten net wat beter geplaatst en zijn wat dikker. Deze camera biedt veel functieknoppen waarvan je via het menu zelf allerlei functionaliteiten kunt veranderen.
  Ik gebruik nu de Olympus HLD-6 handgrip op mijn oude OMD5. Ik heb grote handen en deze handgrip zorgt ervoor dat ik niet per ongeluk settings op de camera wijzig. Helaas past de HLD-6 handgrip niet op de OMD5 Mark II. Daar heb je de HLD-8 handgrip voor nodig en die kost al gauw 135,- Euro. 
  Dit is voor mij het enige minpunt van de nieuwe OMD5. Olympus zou hier toch rekening kunnen houden met gebruikers die overstappen naar een nieuw model. 
 • De bijgeleverde losse flitser (FL-LM3) heeft nu een kop die kan kantelen EN kan draaien. Dat is een verbetering t.o.v. de flitser van de Mark I, die alleen kon kantelen.
 • Een leuke toevoeging is de Selfie Assist mode. Als je het LCD-scherm uitklapt en vervolgens 180 graden kantelt, dan geeft het Live-view scherm een knop om de selfie te maken. Na 1 seconde maakt de camera de foto. Ideaal wanneer je altijd, zoals ik,  staat te klungelen met je smartphone.

Selfie assist

Voor mij persoonlijk zijn dit de belangrijkste veranderingen t.o.v. de OMD5 Mark I. Beschouw dit niet als een uitgebreide en volledige review van deze camera. Ik heb puur gekeken naar de zaken die voor mij als straatfotograaf van belang zijn. Voor uitgebreide (Engelstalige) reviews verwijs ik je naar Cameralabs en Steve Huff

De komende weken ga ik deze systeemcamera verder uitproberen. Buiten het feit dat OMD5 er lekker retro uitziet, maakt hij foto's van een fantastische kwaliteit. En daar draait het uiteindelijk als fotograaf toch om.