Met Anne - 2

In november schreef ik al over de opdracht die ik van Anne de Romph-Bruin kreeg om fotos voor haar nieuwe website te maken. In het kort komt het er op neer dat zij foto's wil in de stijl van mijn straatfotografie. In de foto zal zij zelf (niet prominent) in beeld zijn of we integreren attributen die ze bij het schrijven van haar teksten gebruikt in de straatfoto.
Ik noem het "conceptuele straatfotografie" omdat we echt volgens concepten te werk gaan.

Morgen gaan we samen op pad in Amsterdam. Het voorwerk van deze opdracht geeft al veel plezier. We hebben goed nagedacht en overlegd over de concepten. Het gaat niet alleen om mooie foto's. Het beeld moet haar werk als tekstschrijver versterken en een aantal merkwaarden van haar in beeld brengen, zoals secuur, betrouwbaar, vakkundig en persoonlijk.

De concepten die we hebben bedacht, gaan we uitwerken in foto's die passen in mijn stijl van fotografie. We gaan gebruik maken van ramen en reflecties. We maken foto's in de stijl van mijn Undercover project, waarbij Anne's gezicht niet herkenbaar in beeld zal zijn, maar wel haar Macbook. We denken aan foto's waarbij Anne op de achtergrond aan het werk is en rondom haar veel beweging van mensen zichtbaar is. We gaan op zoek naar locaties die een link hebben met haar schrijfwerk, zoals een bibliotheek of boekenwinkel of posters met een passende tekst.

De locaties die we willen bezoeken zijn o.a.: Amsterdam Centraal Station en omgeving, bibliotheek Oosterdokskade, Nemo trappen, achterkant Centraal Station, pont naar NDSM-werf en/of Eye, Paleis op de Dam, Muntplein, Museumplein en Vondelpark. Onderweg doen we zeker nog een echte oude kroeg aan om daar sfeerbeelden te maken. Het blijft straatfotografie en daarom verwacht ik veel improvisatie en snel inspringen op scenes die we op straat tegenkomen. 

Anne heeft in overleg met haar webbouwer besloten dat de foto's op de bovenkant van haar pagina's worden getoond in het formaat 2000 x 800. Ik heb daarom besloten om mijn Olympus OMD5 in te stellen op het formaat 16:9. Met dit formaat hoeven we achteraf het minst bij te snijden van boven- en onderkant om tot 800 pixels hoogte te komen. Ik moet tijdens het fotograferen wel rekening houden dat er bij 16:9 nog bijna 30% 'verloren' gaat van de hoogte van de foto. Leuke uitdaging die me scherp moet houden bij elke foto die ik maak.

Hieronder een paar foto's in de stijl van de fotografie die we gaan toepassen morgen. Ik houd jullie op de hoogte van de resultaten.

Reflecties

Silhouet

Architectuur

Undercover