Inspiratie - Mark Cohen

Afgelopen zaterdag liep ik rond in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Ik bewonderde foto's van Koudelka, Ata Kandó en van der Elsken. Musea werken erg inspirerend op mij. Ik krijg vaak ideeën voor nieuwe projecten.

In de prachtige boekenwinkel van het fotomuseum zag ik het boek "Dark Knees" van Mark Cohen liggen. Dat herinnerde me aan het bezoek aan het museum 2 jaar geleden met Rosanne Dubbeld en Thamar Kiemel. We bekeken toen o.a. het tentoongestelde werk van Mark Cohen. Ik twijfelde toen om het boek Dark Knees te kopen, maar 60 Euro vond ik teveel. 

We waren allemaal geinspireerd door het werk van Mark waarin hij veel details laat zien van mensen; fragmenten zoals een mond met een sigaret, een hals met een ketting of 2 benen met vuile knieën (Dark Knees). We gingen de straat op en probeerden foto's te maken in zijn stijl. In de metro maakte ik die dag onderstaande foto:

Mark Cohen zit sinds 2014 voor altijd in mijn hoofd. Regelmatig zie ik "Cohennetjes" op straat en soms weet ik er eentje vast te leggen, zoals deze op de Huishoudbeurs dit jaar:

Het fotomuseum gaf afgelopen weekeinde flinke kortingen op haar boeken. Ik kocht "Dark Knees" voor een prikkie en ik heb het al een paar keer doorgebladerd. Ik ga het komende jaar serieus aan een Mark Cohen project werken. Ik verwacht binnenkort de Olympus 25mm f/1.2 en die lijkt me zeer geschikt voor dit project.

Mijn eerste "Rotterdam Knees" heb ik al te pakken: