Berlijn en verwachtingen

Ik heb als fotograaf in veel steden straatfotografie gedaan. Elke stad heeft zijn mogelijkheden, zolang je je ogen open houdt en alert blijft op wat er om je heen gebeurt. Iedere straatfotograaf heeft wel een lijstje met steden die hij of zij graag nog een keer wil bezoeken. New York en Tokyo staan hoog op mijn lijst. Berlijn stond daar ook bij en eind oktober was het moment aangebroken dat ik er een lang weekeinde zou doorbrengen.

Ik had Facebook-vrienden om tips voor interessante locaties gevraagd en op het web gegoogled op “Berlijn”. Ik had best hoge verwachtingen van de straatfoto’s die ik daar zou gaan maken. Een stad met zoveel interessante wijken en mensen biedt potentieel veel kansen op geslaagde foto’s. Soms houd ik mezelf echt voor de gek. Tijdens mijn workshop waarschuw ik mijn deelnemers meestal dat ze geen hoge verwachtingen moeten hebben. Geniet van de stad en de mensen; de foto’s die je maakt zijn een welkome bonus.

Berlijn is een heerlijke stad om in rond te struinen en ik heb genoten van de stad en de diversiteit in mensen. Het is vooral een grote stad en ik vond dat ik erg veel moest reizen van locatie naar locatie. Een deel van de metro lag plat, waardoor ik op de eerste dag de S-bahn, U-bahn, bus, tram en trein moest nemen om op de gewenste plaatsen te komen. Uitdagend en avontuurlijk natuurlijk, maar het kost veel tijd om je weg te vinden.

Aan het eind van dag 1 stelde ik mijn verwachtingen bij en ging over tot de orde van de straatfotografie-dag: geniet van de mensen en de stad, blijf alert met de camera en zie de foto’s als een fijne bijvangst. Op dag 2 ben ik minder gaan reizen en heb het grootste deel van de dag gelopen in de wijk Berlin-Friedrichshain. Heerlijk om op zondag een paar antiek en curiosa marktjes tegen te komen. Die onverwachtse momenten zijn altijd erg fijn.

Ik zal niet snel terug gaan naar Berlijn. De stad heeft mijn hart niet gestolen. Ze heeft me wel bij de les gehouden: verwacht niets in straatfotografie. Maak gewoon veel slechte foto’s en wees blij als er een paar interessante bij zitten.

Geniet van mijn bijvangst!