Terugblik 2015 - vooruitblik 2016

Ik wens iedereen een heel gelukkig 2016 met veel fotografische hoogtepunten!

Heerlijk om op 1 januari even terug te blikken op wat het afgelopen jaar heeft gebracht. Voor mij was 2015 een topjaar voor mijn fotografie. Het was het derde jaar dat ik workshops straatfotografie gaf en de geplande workshops zaten nokvol. Regelmatig kwamen mensen op een wachtlijst terecht. Ik mocht weer fotoclubs begroeten op aparte workshops en de belangstelling voor een prive workshop voor 1 of 2 personen was groot. Heerlijk om mensen te mogen inspireren tijdens een workshop of tijdens een lezing.

Ik noem een paar speciale momenten die me zijn bijgebleven:

In januari woonde ik met mijn zoon Sven een opname bij van Fotostudio De Jong. Inspirerend programma over fotografie gepresenteerd door een inspirerende Wilfried de Jong. Aan het eind van de uitzending bood ik hem mijn fotoboek The Street aan.

Foto door Rosanne Dubbeld

"Ga niet voor de eerste de beste fotograaf om de hoek, als je in elk specialisme ook les kunt krijgen van professionals. .... Fokko Muller is een ervaren straatfotografiedocent." Quote uit Zoom.nl in een januari-item over hoe je het best een fotocursus kunt kiezen. 

Ik ben trots dat ik vorig jaar de tweede druk van mijn fotoboek The Street heb uitgegeven. Ik heb nog een aantal exemplaren beschikbaar. Er komt geen derde druk, dus dit is je laatste kans.

In mei gaf ik op uitnodiging van fotoclub.nu een aantal lezingen op de Fotofair 2015. Enthousiast publiek, waarvan ik een aantal mensen weer op een workshop mocht begroeten.

Foto door Marcel Wiegerinck

Ik was te horen in 2 podcasts van Valerie Jardin. Als Rotterdammer prijs ik Amsterdam (en stiekem ook Rotterdam aan) als plaatsen om straatfotografie te doen. Later in het jaar doe ik een Q&A sessie met Valerie waarin we vragen van haar Street Focus show beantwoorden. 

Ik had de eer om mee te schrijven aan het Praktijkboek Reisfotografie. Het hoofdstuk over het fotograferen van mensen en straatfotografie kwam uit mijn pen. Op 31 oktober werd het boek gepresenteerd op de ReisPiXperience in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Tijdens dit evenement gaf ik twee workshops straatfotografie en luisterden 150 mensen naar mijn presentatie. 

Foto door Michiel Kostermans

De ontmoetingen met de deelnemers van mijn workshops, de luisteraars bij mijn lezingen en alle hoofdpersonen op mijn foto's zijn voor mij het meest waardevol. Mijn eerste lustrum in de straatfotografie heeft me veel geluk en voldoening gebracht. Daar ben ik iedereen die daar een rol in speelde heel erg dankbaar voor.

Foto door Willem Jonkers

Ik heb nog tijd gehad om zelf wat foto's te maken. Een overzicht van mijn favorieten:

Vooruitblik 2016:

2015 heeft me geleerd dat "nee" zeggen niet mijn sterkste eigenschap is. Er kwam zoveel op mijn pad dat ik bar weinig tijd heb besteed aan mijn eigen fotografie. Ik heb me voorgenomen dat beter aan te pakken dit jaar. Wat ongetwijfeld mee gaat helpen is de verhuizing naar een appartement in Zwolle. De weekeinden tuinieren worden omgezet in leuke activiteiten met Trudeke en met fotografie. 

Er staan 8 workshops straatfotografie gepland voor dit jaar, waarvan twee nieuw zijn voor mij: Extensive. De "Extensive" workshop duurt een hele dag en omvat naast veel op straat fotograferen ook presentaties over allerlei aspecten van straatfotografie en nabewerking. Ik bespreek ook foto's na die de deelnemers tijdens de workshop maakten. Lunch en drankjes zijn inbegrepen, kortom je bent een hele dag uit en komt met een vracht ervaring en inspiratie thuis. 
Ik heb erg veel zin om deze nieuwe workshops te gaan doen en de boekingen lopen gestaag binnen. Uiteraard geef ik mijn "Intensive" workshops ook in 2016.

Ik ga dit jaar veel tijd besteden aan eigen fotografie. Dat begon al op 1 januari toen ik toevallig drukte zag bij de Milligerplas in Zwolle waaraan ik woon. Ik liep om 11:15 uur met de hond te wandelen en zag activiteiten die leken op een Nieuwjaarsduik. Om 11:30 stond ik klaar met mijn camera en maakte o.a. deze foto:

Ik blijf werken aan mijn lopende projecten zoals Undercover, Street Dogs en Glassy. Ik wil meer tijd vrij maken voor prive foto's van mijn dierbaren. Treffend vond ik de opmerking van Eric Kim in een recent blog dat we tegenwoordig onze beste apparatuur gebruiken om vreemden op straat te fotograferen, terwijl onze geliefden en beste vrienden genoegen moeten nemen met een smartphone. Het prive werk blijft zoveel mogelijk prive.

Tenslotte ga ik minder tijd besteden aan sociale media en foto-platforms zoals 500PX en Flickr. Ik heb met IFTTT mijn workflow geautomatiseerd, zodat foto's die ik op Facebook plaats met hashtag #streetphoto meteen worden geplaatst op 500PX, Flickr en Twitter. Ik blijf zeker op Facebook, omdat ik het een fantastisch platform vind, maar besteed er minder tijd aan. De tijd die het me oplevert, gebruik ik om meer fotoboeken te bekijken en kennis op te doen, bijvoorbeeld verdieping in Lightroom.

Tot ziens in 2016! 

Laat jouw goede voornemens achter in een comment.