Straathonden

Een project waar ik al jaren met veel plezier aan werk is "Street Dogs" ofwel "Straathonden" in goed Rotterdams. Het is een project waar ik de rest van mijn leven foto's aan blijf toevoegen, dat is voor mij zeker. Recent maakte ik deze foto tijdens mijn workshop straatfotografie in Amsterdam op de pont van het Centraal Station naar het EYE filmmuseum:

Het fotograferen van straathonden is niet hetzelfde als het maken van honden-portretfoto's op straat. Bij mijn foto's van straathonden vind ik de hond belangrijk, maar ook de band met de straat en met de mens, meestal de baas of bazin. De eigenaar van de hond hoeft niet perse vol in beeld te zijn, maar ik laat graag de link met de baas zien, bijvoorbeeld door de riem en/of benen te tonen:

Zoals bij elke (straat)foto is de compositie van wezenlijk belang. Bij honden maakt een laag standpunt de foto vaak een stuk interessanter. Begeef je dus op de hoogte van de hond, zodat je hem/haar letterlijk in de ogen kunt kijken. Ik ben bij honden altijd blij met het LCD-scherm van mijn Olympus OMD5. Ik hoef niet op de grond te gaan liggen en blijf controle hebben over de compositie van de foto:

Het candid fotograferen van een hond is bijna onmogelijk. Zorg dat je een flesje water bij je hebt en een doekje om je lens te reinigen. Voor je het weet heb je een natte neus op het glas van je objectief ...
Blijf creatief in het zoeken van standpunten bij straathonden. Je project of serie wordt sterker als er sprake is van afwisseling. Ook bij honden kan een "birdview" interessant zijn in samenwerking met reflecties: 

De eigenaar van een hond voelt zich meestal gevleid als je foto's van zijn hond maakt. Het is vaak leuk om even een praatje te maken. Sommige bazinnen zien er wat streng uit:

Bij honden heb je vaak even tijd om de juiste compositie te bepalen, hoewel ze wel de neiging hebben om naar jou (en je camera) te komen, waardoor de kans op onscherpte groot is. Sommige honden missen het zelfvertrouwen om actie te ondernemen en kijken je behoorlijk onzeker aan:

Zijn straathonden alleen interessant in zwart-wit? Natuurlijk niet. Gebruik kleur als kleur iets toevoegt aan je foto:

O ja, ik heb zelf ook een straathond. Saar is haar naam:

Een overzicht van mijn leukste straathonden is te vinden op mijn website: "Street Dogs"