Workshop straatfotografie Amsterdam

Zaterdag 28 maart begon voor mij het seizoen 2015 met groepsworkshops straatfotografie. Ik vertrok om 9:45 uit een zonnig Emmen naar een regenachtig Amsterdam. De weersvoorspellingen waren niet goed. Ik fotografeer zelf graag in de regen, omdat het straatfoto's wat extra's kan bieden zoals reflecties en paraplu's. Een workshop in de regen is echter niet ideaal. Vaak zijn de deelnemers niet goed voorbereid met een paraplu of andere bescherming voor de camera en na 4 uur op straat verregent de boel behoorlijk.

Mijn poging vrijdagavond om een tafel voor 12 te reserveren bij Smits Koffiehuis aan het Stationsplein mislukte. Binnenkort kunnen we op die locatie biefstuk eten bij Loetje. Daar had ik zaterdag niets aan, dus moest ik op zoek naar een andere locatie. Improviseren was het devies! Uiteindelijk belandden we op het balkon van de Starbucks op perron 1 en kon ik mijn introductie beginnen. 

Foto: Reggy de With

Foto: Reggy de With

Na de eerste praktijkopdracht buiten het Centraal Station begon het door te regenen en vond ik het niet handig om mijn normale route door de stad te lopen. 
Weer improviseren geblazen. Op zich geen probleem, maar bepaalde praktijkopdrachten kun je niet overal doen. Het Centraal Station zelf is een fijne locatie om straatfoto's te maken. Het is er altijd druk met wachtende mensen, rennende mensen, bachelor parties en deze keer ook Oranje fans i.v.m. de wedstrijd Nederland-Turkije. 
In de stationshal staat een piano waar mensen hun talenten kunnen laten horen en dat biedt mooie kansen voor een foto:

We besloten om de pont over het IJ te nemen naar het EYE Filmmuseum en daar wat te drinken. De pont zelf is altijd een feest om straatfoto's te maken. Het is klein, vaak veel mensen met fietsen en scooters. Een uitgelezen mogelijkheid om dicht bij mensen te komen met je camera. De deelnemers waren druk bezig, leuk om te zien. 

EYE was overvol dus bood cafe-restaurant De Pont uitkomst. Een leuke locatie om wat te drinken of te eten.Tijd voor de traditionele groepsfoto van deze enthousiaste en gezellige groep fotografen. Een bont gezelschap waarvan twee deelnemers al een keer eerder aan mijn workshop hadden meegedaan. Ik was 2 keer een verjaardagscadeau en 1 keer een kerstcadeau.

Na aankomst bij het Centraal Station kreeg onze jongste deelneemster het nog aan de stok met een wat verwarde jongeman die zij gefotografeerd had. Een kleine interventie mijnerzijds was nodig. Gelukkig komen dit soort situaties zelden voor, maar het kan gebeuren dat je als straatfotograaf een verkeerde inschatting maakt. Bewaar dan altijd je kalmte en probeer niet in discussie te gaan. Als een gesprek niet mogelijk is, loop dan rustig verder.

De workshop eindigde op de Zeedijk waar we de laatste opdacht uitvoerden. De Zeedijk en omgeving is een fantastische plek om rond te lopen en straatfoto's te maken. Veel Chinese eettentjes, mooie oude kroegen en De Wallen die veel toeristen trekken. Reggy de With en ik genieten zichtbaar van de omgeving ...

Foto: Anita Termaat-Simon

Foto: Anita Termaat-Simon

De middag eindigde met een aantal deelnemers in cafe De Bekeerde Suster aan de Kloveniersburgwal met een welverdiend speciaal biertje.

Een geslaagde workshop!