Glazig

Het is een project waar ik al jaren met veel plezier aan werk: "Glazig" of "Glassy". De enige voorwaarde is dat er glas aanwezig is tussen mijn camera en het onderwerp. Meestal een mens achter een raam en soms een hond.

Mijn meest recente aanwinst is de foto hieronder die ik in Rotterdam maakte. De beslagen ruit geeft een extra dimentie. Het maakt de mensen en de reflectie zachter en mysterieuzer.

Toen ik de beslagen ruit zag, moest ik meteen denken aan werk van Nick Turpin dat ik een paar dagen daarvoor zag op zijn website. Zijn serie "Through a Glass Darkly" vind ik prachtig en heeft een bijzondere eigen stijl. Hij schreef een interessante blog over fotografie en openbaar vervoer en je kunt zien dat hij voor dit project een telelens gebruikte om zijn eigen foto's te maken.

Een fraai voorbeeld van een foto uit zijn serie:

Foto: Nick Turpin

Foto: Nick Turpin

Mijn eerste "Glassy" is een foto met 2 mensen achter het raam van een cafe-restaurant in Groningen:

Deze foto's geven een extra gelaagdheid door de reflecties. Nog een paar voorbeelden van horeca en winkels:

Het openbaar vervoer biedt ook goede kansen. Mensen zijn in een tram of bus met hun gedachten vaak in een eigen wereld, onbewust van de fotograaf die langs loopt.

In sommige steden gebruik ik dit thema als opdracht tijdens mijn workshop straatfotografie. Het is een goede oefening om dichterbij mensen te komen, het glas geeft een soort bescherming. Ik heb nog nooit iemand de tram of bus uit zien komen om bezwaar te maken.

Het onopvallend fotograferen van een hond op straat is bijna onmogelijk:

Sommige mensen kijken je vriendelijk en wijs aan, zoals deze man in een Rotterdamse tram bij het Centraal Station:

Ik kan je dit soort projecten van harte aanraden. Je kunt het altijd en overal doen en na een aantal jaren heb je een mooie serie. Ik heb er een pagina op mijn website aan gewijd: GLASSY