Otto Snoek - Why not

In Rotterdam liggen mijn roots, daar ben ik geboren en getogen. Ik woon er al ruim 30 jaar niet meer. Gek genoeg krijg ik steeds meer behoefte om er te gaan fotograferen. Ik voel me thuis als ik er rondloop en dat komt door de mentaliteit van de Rotterdammers.

Ik zoek naar fotoboeken over Rotterdam en kwam laatst op Catawiki dit boek van Otto Snoek tegen met de titel Why Not. Een heerlijk boek met prachtige foto's die de Rotterdammers in hun dagelijks leven toont.

 

image.jpg

Dicht heeft het boek een formaat van 23,5 x 31,5 cm. Alle foto's zijn afgedrukt over 2 pagina's waardoor ze mooi groot worden getoond met al hun details. Ik heb geen verstand van boekbinden, maar ik denk dat het genaaid is. Je kunt het boek behoorlijk plat open leggen waardoor de foto's bijna zonder naad te zien zijn. Het boek wordt beschermd door een dikke kartonnen kaft. 
Slim vind ik de thumbnails in het begin van het boek waar je de locaties van de foto's ziet: De Kuip, Coolsingel, Pretorialaan, Beijerlandselaan, Binnenrotte. Maar ook binnenlocaties zoals de Baja Beach Club, HAL Cruise Terminal en de Bijenkorf.

image.jpg

Wat opvalt is dat de meeste foto's in kleur zijn. Ik moest meteen aan Martin Parr denken door de kleuren en ook door wat Snoek laat zien: het volle Rotterdamse leven. De gewone Rotterdamse man en vrouw, veelal gefotografeerd tijdens evenementen in de stad.

image.jpg
image.jpg
image.jpg

Soms kom je een foto in zwart-wit tegen en dat is prima tussen al het kleurengeweld. Op de meeste foto's zie je veel mensen, drukte en veel details. Snoek lijkt zich niet druk te maken om perfecte composities. Je ziet veel halve  benen en afgesneden mensen, regelmatig een scheve horizon. De kracht van de foto's schuilt in wat Snoek laat zien, de mensen, de emoties en de interacties. 

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg

Een prachtige aanvulling in mijn boekenkast. Een boek dat ik al meerdere keren uit de kast heb gehaald om opnieuw te bekijken. En elke keer zie ik weer nieuwe details.

Otto Snoek heeft een website: www.ottosnoek.com

Mocht je zelf boeken met straatfotografie over Rotterdam kennen, laat dan een bericht achter in een commentaar.

 

Alle rechten van de getoonde foto's behoren toe aan Otto Snoek.