Working the scene

Het is een misvatting dat het candid fotograferen van mensen op straat altijd in een "split second" moet gebeuren. Er zijn situaties dat je snel moet reageren, omdat ze binnen een fractie van een seconde voorbij zijn. Je hebt meer tijd bij de dame die op een bankje zit of de man die verveeld buiten de winkel op zijn vrouw wacht. Onderstaande foto heb ik afgelopen zaterdag gemaakt tijdens een prive workshop straatfotografie met Klaus. De vrouw stond rustig in een blad te bladeren. Een situatie waarvan ik wist dat ik minimaal 15 seconden tijd had.

Veel beginnende straatfotografen staan bol van de adrenaline voordat ze een foto nemen. Ze zijn dan zo opgelucht dat ze na het nemen van de foto meteen maken dat ze weg komen. Dat is logisch en begrijpelijk, maar het loont vaak de moeite om meerdere foto's van de situatie te maken. Denk tijdens het naderen van je onderwerp na over compositie en standpunt. Let op storende elementen voor of achter je onderwerp, zoals paaltjes en boomtakken. Houd rekening met mensen die voor of achter je hoofdpersoon langslopen. Maak meerdere foto's van de scene en wissel van standpunt: "working the scene" noemen we dat.

Dwing jezelf tot dit soort keuzes en je zult met sterkere foto's thuiskomen.

Mijn "working the scene" leverde zes foto's op waaronder de volgende:

Bij de laatste foto heb ik bewust het hoofd van de vrouw in het reflecterende raam geplaatst. Mijn uiteindelijke keuze viel op de eerste foto van dit artikel. Het oogcontact met de dame maakte de foto voor mij net interessanter. Nadat ze mij bezig zag, ging ze trouwens ongestoord verder in het blad over filosofie.
Ik ben blij om deze foto toe te voegen aan mijn serie "Glassy". Prima locatie om door de etalageramen te fotograferen, deze Libris boekwinkel aan de Servetstraat.