ReisPiXperience in Pakhuis de Zwijger

Zaterdag 31 oktober vond de ReisPiXperience plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Reisfotografie was het thema van de dag. Het nieuwe Praktijkboek Reisfotografie werd gepresenteerd. Als medeauteur schreef ik het hoofdstuk over straatfotografie. Dit boek is absoluut een aanrader vanwege veel praktische informatie en prachtige foto’s.

Eerlijk gezegd heb ik zelf niet erg veel meegemaakt van de activiteiten in het Pakhuis zelf. Ik mocht 2 workshops straatfotografie geven. De Zwijger zit aan de Piet Heinkade en daar is het erg rustig qua mensen op straat. Voor beginnende straatfotografen niet de ideale situatie. De eerste workshop begon om 9:30 en met een aantal praktijkopdrachten gingen we op weg naar het Centraal Station. De opdracht om mensen achter het raam van de tram te fotograferen, sloeg erg aan. Ik zag het zelfvertrouwen van de 8 deelnemers snel toenemen.

Ik haastte me snel terug naar het Pakhuis, omdat om 12:00 de tweede groep zou starten. Deze groep van 11 trof meer mensen aan op de route naar het CS. De deelnemers gingen enthousiast aan de slag met de opdracht om een afwijkend standpunt te kiezen waardoor foto’s interessanter worden. De Amsterdamse trampassagiers werden ook nu weer op de foto gezet. Het prachtige zonnige weer verlichtte de donkere ramen van de tram op een fraaie manier.

Onderweg naar het Pakhuis een boterham naar binnen gewerkt zodat ik om 15:00 mijn seminar over straatfotografie kon geven. Ik kan uren praten over straatfotografie, maar in de 45 minuten die me gegeven waren, kon ik veel praktische tips geven over het opbouwen van zelfvertrouwen, onopvallend fotograferen en het al dan niet contact maken op straat. Mijn verhaal werd ondersteund door veel eigen foto’s uiteraard. Na afloop heb ik veel positieve reacties ontvangen en zelfs nog een handtekening uitgedeeld. Het moet niet veel gekker worden :-)